Opleidingen

Opleiding tot Loopbaanbegeleider

Op dinsdag 10 september 2024 start de nieuwe Opleiding tot loopbaancoach aan AP Hogeschool in Antwerpen met docent Isabel de Beule van  I-Focus Coaching. De volgende lessenreeks gaat dinsdag 11 februari 2025 van start.

Psycholoog en coach Isabel leert je in deze vijfdaagse opleiding hoe je als loopbaancoach kan bijdragen aan meer werkplezier en voldoening op de werkvloer. Tijdens deze opleiding worden wetenschappelijk onderbouwde methodieken aangeleerd. Samen met ervaringsgerichte oefeningen zullen ze jou in staat stellen om op korte termijn tot concrete resultaten te komen met jouw coachee.

Deze opleiding richt zich zowel op interne (HR-)professionals die loopbaangesprekken voeren als op zelfstandige loopbaancoaches zonder ervaring.

Alle informatie en het inschrijvingsformulier voor deze boeiende opleiding vind je op de website van AP Hogeschool Antwerpen.

Opleiding tot Studiekeuzebegeleider

Elke leerling of student wordt tijdens de studieloopbaan wel eens geconfronteerd met vragen over zijn of haar studiekeuze. Ook ouders hebben soms vragen bij de studiekeuze die hun zoon of dochter dient te maken. Daar het opleidingsaanbod in België alsmaar groter wordt, is het niet evident meer voor studenten om de juiste studiekeuze te maken. Liefst biedt die studiekeuze ook nog de nodige garanties op een job,...

Om die reden heeft I-Focus Coaching de opleiding rond studiekeuzebegeleiding ontwikkeld. Hiermee willen we studenten (16+) helpen om een doordachte studiekeuze te kunnen maken die het best aansluit bij hun talenten. Deze opleiding besteedt niet enkel aandacht aan het vinden van de juiste studiekeuze en de tools die hiervoor ingezet kunnen worden. Ook leer je in de opleiding hoe je studenten kan leren om stressbestendiger te worden. Zo komen studenten er niet alleen achter welke studierichting het beste aansluit bij hun talenten maar ook hoe ze deze tot een goed einde kunnen brengen.

Deze opleiding richt zich voornamelijk tot startende studiekeuzebegeleiders met ervaring binnen loopbaanbegeleiding en/of binnen het onderwijs. 
 

Studiekeuzebegeleider worden

Het programma

Dag 1: Introductie tot studiekeuzebegeleiding, leerkrediet, studiepunten, toelatingsvoorwaarden, leren hoe een kennismakingsgesprek en een intakegesprek te voeren om oa. de achtergrond van de student te bevragen en de studiekeuzevraag duidelijk te stellen. Ook komen er reeds een aantal tools aan bod die je kan inzetten tijdens het studiekeuzetraject.

Dag 2: Creatieve tools en andere tools om in kaart te brengen wat de student wilt, kan, kent, wil ontwikkelen, belangrijk vindt en wat er evt nog blokkerend is. Het doel van deze dag is om te leren hoe je die tools kan inzetten om een antwoord te kunnen bieden op de studiekeuzevraag. Ook leer je hier concrete handvaten om studenten te leren beter hun stress te beheersen zodat ze niet enkel in de juiste studiekeuze kunnen starten maar ze ook tot een goed einde leren brengen.

Dag 3: Je gaat aan de slag met een teststudent die je van A tot Z leert begeleiden naar de juiste studiekeuze. Ook praktijkcases komen hierbij aan bod zodat je dankzij deze dag leert hoe je studiekeuzebegeleiding kan toepassen in de praktijk. 
 

Wat na de opleiding ?

Je kan aan de slag als studiekeuzebegeleider:

 • op zelfstandige basis
 • binnen de organisatie (bvb. CLB) waar je werkzaam bent
 • binnen het secundair, hoger of universitair onderwijs

Ben je nog geen loopbaanbegeleider dan kan je je na de opleiding van studiekeuzebegeleider nog verder bijscholen.

Toelatingsvoorwaarden

 • Je beschikt over een bachelor- of masterdiploma of bent gelijkwaardig door je opgebouwde ervaring
 • Je hebt minimaal 3 jaar werkervaring opgedaan
 • Je beschikt over de basisvaardigheden van coaching, verworven via een basis coachingopleiding of door je werkervaring
 • Je hebt een grote interesse en/of kennis, ervaring binnen de onderwijswereld en de arbeidsmarkt

Praktische informatie

Trainer

 • Isabel De Beule, bedrijfspsychologe met 20 jaar bedrijfservaring, die kennis, ervaring en een passie heeft voor de volgende domeinen: loopbaan-, outplacement- en studiekeuze, stressbeheersing en veerkracht, hartcoherentie en HR (http://www.ifocus-coaching.be/over-mezelf/).

Doelgroep

 • Startende of ervaren studiekeuze- en/of loopbaanbegeleiders
 • Medewerkers of leerkrachten werkzaam binnen het secundair onderwijs, hoger of universitair onderwijs
 • Medewerkers werkzaam binnen een CLB 

Data

maandag   3 november 2025 
maandag 17 november 2025 
maandag   1 december 2025
 

Tijdstip: telkens van 10u tot 17u

Groepsgrootte: max. 15 personen

Locatie (onder voorbehoud): Cultureel Centrum Ter Dilft, Bornem 

(Makkelijk bereikbaar met openbaar vervoer, gratis openbare parking in de Achterweidestraat gelegen aan het ziekenhuis)

Prijs*

€ 795 excl. btw (drank en broodjeslunch inbegrepen)

*Bij inschrijving vóór 30/06/2025 ontvang je 15 procent korting

Inschrijven

 Je kan je inschrijven via het inschrijvingsformulier tot en met 24 oktober 2025 met vermelding van je facturatiegegevens en evt. voedingswensen waarmee we rekening dienen te houden voor de lunch tijdens de opleiding.

Wil je graag meer informatie?